dijous, 8 de gener del 2009

Any Amades

L'any vinent, el 2009, s'escau el cinquantenari de la mort de Joan Amades i Gelats (Barcelona 1890-1959), el folklorista mes prolífic, tant per materials recercats, continguts i obra escrita que ha tingut mai el nostre país.

L'Associació Cultural Joan Amades aprofitant l'efemèride vol impulsar la celebració d'un any homenatge amb l'objectiu de donar a conèixer l’obra de l'estudiós i reivindicar-lo, també, com una de les figures cabdals del panorama cultural català.

Joan Amades ha estat una figura cabdal en la cultura catalana i el seu treball ha estat essencial per tots els àmbits de la cultura popular, és un personatge amb el qual hi estem tots en deute i per això creiem que la iniciativa de l'homenatge és patrimoni de totes les associacions, organitzacions, i persones que valoren, es senten identificats o es dediquem a la cultura popular.

És per això, que per assolir aquest objectiu proposem l'adhesió a aquesta iniciativa de col·lectius, entitats, federacions, organitzacions, mitjans de comunicació, persones... sensibles a la proposta i a la figura de Joan Amades. Aquesta implicació pot materialitzar-se de moltes maneres com per exemple organitzant actes commemoratius a les vostres poblacions, afegint-vos a la iniciativa amb propostes que ja realitzeu en les programacions culturals, donant a conèixer el personatge i la seva obra ingent, fins i tot dedicant-li activitats que ja feu habitualment.

Amb aquesta intenció i amb la idea d'unificar visualment totes les activitats que s'organitzin al voltant de l'Any Amades, s'ha creat una marca que és a disposició de totes les entitats i organitzacions, i que podeu, si ho desitgeu, descarregar-la d'aquesta pàgina.

L'Associació Cultural Joan Amades agrairà rebre una notificació a través del correu electrònic a l'adreça anyamades@joanamades.cat per tal de tenir-ne constància i poder difondre l'acte organitzat en els mitjans que té al seu abast.

http://www.joanamades.cat/

Plantar gegants al Tour 2009


Els propers dies 8, 9 i 10 de juliol el Tour 2009 passarà per diverses poblacions de catalanes
Faig una proposta: PLANTAR ELS GEGANTS AL COSTAT DEL RECORREGUT, en un lloc destacat, dels pobles per on passi.



gràfic tret de VILAWEB
  • dia 8.- Arribada fins a Perpinyà
  • dia 9.- Girona - Barcelona : Girona, Quart, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Palafolls, Calella, Sant Pol, Canet, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Vallgorguina, Llinars del Vallès, Cardedeu, Granollers, Montmeló, Sant fost de Capcentelles, Montcada, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona
  • dia 10.- Barcelona - Arcalís : Sant Cugat del Vallès, Rubí, Terrassa, Castellgalí, Manresa, Cardona, Solsona, Alinyà, Organyà, Adrall, La Seu d'Urgell, Andorra, Ordino i Arcalís
enllaç a LA VANGUARDIA

II Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga

dissabte 10 de gener de 2009

Enguany, i per segona vegada, l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi i l'Associació de les Colles Gegantera, de Diables, Bestiari, Grallers i Tabalers del Casc Antic, amb la col·laboració de les Basíliques de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi celebren aquest acte que rememora les antigues processons succeïdes entre ambdues basíliques.

Associació d’Amics dels Gegants del Pi i l’Associació de Membres de les Colles de Gegants, Diables, Bestiari, Grallers i Tabalers del Casc Antic, organitzen aquest acte que rememora les antigues processons succeïdes a la Ciutat de Barcelona, com la Beatificació de St. Ramon de Penyafort (1601). Aquest acte sempre serà el dissabte següent al set de Gener, Festivitat de St. Ramon de Penyafort, per la tarda/vespre. L’acte s’iniciarà amb una cercavila que anirà d’una de les Basíliques a l’altra, canviant cada any de parròquia, la que fa la sortida i la parròquia que fa d’amfitriona. Enguany es començarà a la Basílica de Santa Maria del Pi i s’acabarà a la Basílica de Santa Maria del Mar. Enguany serà el dissabte 10 de Gener de 2009.

Al SEGUICI DE LES BASÍLIQUES DE LA BARCELONA ANTIGA (Agermanament dels Gegants de Santa Maria del Mar i els de Santa Maria del Pi), hi participen: els Gegants del Pi, els Gegants de Sta. Maria del Mar, el Lleó de Barcelona, la Mulassa de Barcelona, el Dofí de Barcelona, juntament amb els Ganfarons (o penons) d’ambdues Basíliques acompanyats per un grup reduït de tabals i grallers de les dues entitats.

Recorregut:

Plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, Portaferrissa, Cucurulla, Arcs, Plaça Nova, Avinguda de la Catedral, Pla de la Seu, Comtes de Barcelona, Baixada de Santa Clara, Plaça del Rei, Berguer, Llibreteria, Àngel, Via Laietana, Argenteria i Plaça de Santa Maria del Mar.

Programa:

18.30h Exposició del Seguici a la Basílica de Santa Maria del Pi.

19.15h Inici de la Passejada.

20h Arribada a la Basílica de Santa Maria del Mar.

20.15h Ofrena Floral, inici dels Ball dels Gegants del Pi i Ball dels Gegants de Santa Maria del Mar

20.40h “BALL A QUATRE” dels gegants del Pi i de Santa Maria del Mar que només es balla per a l’ocasió, on ballen les dues parelles de Gegants. Aquest ball fou estrenat al Seguici del 2008 i té música de Jordi Fàbregas i coreografia de Mercè Avinyó i Xavier López. Enguany el ballaran en Josep Lluís Badal, en Jordi Carbó, en Xavier López i Carles Peñarroya

Dança de creació a l'Auditori

L’Esbart Sant Martí presenta un nou espectacle on la tradició i la creació es fonen en un de sol esdeveniment: ReVOLTA
Envia-ho a un amic Versió per imprimir

Tindrà lloc a l’Auditori de Barcelona els dies 9, 10 i 11 de gener de 2009.

Els dies 9,10 i 11 de gener de 2009, a l’Auditori de Barcelona, l’Esbart Sant Martí “Ballet Folklòric dels Països Catalans” presentarà l’espectacle ReVOLTA on la tradició, sense perdre un gotim de la seva essència, evoluciona i ens convida a fer-ne una nova lectura en clau contemporània.

El projecte ReVOLTA és un espectacle de dansa que neix com a reflexió de la identitat cultural catalana i els canvis enriquidors que ha sofert al llarg dels darrers temps, derivats de les onades migratòries. Així, contemporitza la dansa tradicional Catalana i les danses d’arrel de nova creació, tot mostrant la diversitat d’estils que recull el folklore català al llarg del seu territori.

Provoca el debat en el sector de la dansa tradicional catalana al voltant de la incorporació de noves músiques i danses al costumari català, sense deixar de treballar en la difusió d’aquelles que ja en formen part.

Mitjançant el ball i la música, es presenta ReVOLTA a diferents públics, a traves de circuits de exhibició, comercials o populars, sota una lògica d’excel·lència i amb la involucració de tot l’Esbart Sant Martí.

ReVOLTA s’inicía a Berga, en una gran festa del Països Catalans, reconeguda com a patrimoni de la humanitat: La Patum. També reconeix als que treballen per el manteniment del folklore, que suposà una revolta al S.XIX als Països Catalans. Gombrèn, Bolero de Sant Pere... ens fan prendre consciència de la diversitat i riquesa de les nostres danses. L´Algemesí com a contrapunt a la festa, reclama la potestat del ball per a representar les tradicions populars, mitjançant la bellesa de les músiques del mestre Serra i la coreografia d’en David Martínez.

El ball de l’Os és l’excusa per a revisar una tradició de la Catalunya nord, coreografiant els carnavals que allí, any rere any, es celebren amb l’element central del despertar dels ossos i la prompta arribada de la primavera. El viatge s’acaba als nostres dies mitjançant la reflexió sobre la revolta que suposen els fluxos migratoris, així com l’enriquiment de la nostre cultura gràcies a les petites aportacions de totes les persones del territori. Noves músiques de La Boina, Pla Forana i Cap on nam ajuden a fer aquest viatge cap a la contemporaneïtat de la nostre cultura social, amb els seus conflictes i il·lusions.

L’Esbart Sant Martí fundat el 1945 (64 anys ininterromputs al servei de la dansa catalana) ha fet prop de 3000 recitals, dels quals més de 1000 han estat fora de les nostres fronteres i gires per 26 països. Durant els darrers 10 anys, porta una mitjana de 70 actuacions anuals arreu de les nostres terres i en diferents festivals internacionals.

Tot això, és manté amb un equip amateur envoltat del recolzament de professionals especialitzats en els diferents àmbits i d’una escola de dansa clàssica i dansa catalana amb 150 alumnes.

Entrades a la venta al Tel. Entrades de Caixa Catalunya i taquilles de L’Auditori (carrer Lepant, 150 de BCN, preu: 12 euros).

Més informació :

Tel. 932 319 910 i 932 311 098 ; correu electrònic: josepflo@cconline.e (Josep Flores)

www.esbartsantmarti.com

Per tenir accés al tríptic de l’espectacle cliqueu aquí.