dimarts, 31 de març del 2009

Felicitats Amadeus

Felicitats, som tan pocs que ho hem de fer públic.

Nom format en la cultura cristiana; sol considerar-se que procedeix de amatus a Deo, estimat per Déu. Però pot igualment tenir valor actiu i dir de qui ho duu, "que estima a Déu". És equivalent al d'origen grec Teófilo i es prodiga tan escassament com aquest. En altres llocs d'Europa, Alemanya per exemple, és una mica més freqüent.

Sant Amadeu va néixer en Lournou en 1453. Era el novè duc de Saboya, fill de Luis II i Ana, filla del rei de Xipre. Va casar als disset anys amb Violante de França, filla de Carlos Vii i germana de Luis XI. Es va distingir Amadeo per la seva extremada caritat. Va considerar una qüestió d'Estat alleujar les necessitats més peremptòries dels seus súbdits, pel que va mantenir les arques de la hisenda pública sempre en situació precària, fins a l'extrem que els seus ministres sovint li retreien les grans dificultats de tresoreria que els ocasionava. Però va seguir Amadeo amb la seva política de beneficència: va fundar hospitals i va dotar de rendes els ja existents, perquè poguessin plantar cara a les seves necessitats. Fins i tot en la guerra que inevitablement es va veure implicat contra Galeazo Sorza, duc de Milà, va mostrar el seu magnanimidad: havent resultat vencedor i havent fet caigut el propi Galeazo presoner, Va manar Amadeu deixar-lo en llibertat tan prompte com va tenir coneixement del fet, i es va apressar a signar amb ell una pau generosa, que va voler consolidar definitivament, ell que era el vencedor, oferint al vençut l'aliança dels dos Estats mitjançant el matrimoni de la seva germana amb Galeazo Sforza. Va morir el 31 de març de 1472.

També van neixer un dia com avui:
1890 - Sir William Lawrence Bragg, Nobel Física 1915 .
1914 - Octavio Paz, Nobel Literatura 1990 .
1932 - Nagisa Oshima, director de cinema japonès.
1934 - Carlo Rubbia, Nobel Física 1984 .
1948 - Enrique Vila-Mates, escriptor espanyol.
1948 - AL Gore, ecologista EEUU. 1972 - Alejandro Amenábar, director de cinema espanyol. 1976 - Hèctor Rojo, cantant i compositor espanyol.

Va passar un dia com vui:
1492 - Els Reis Catòlics signen a Granada el decret d'expulsió dels jueus.
1804 - Promulga el Codi Civil Francès o Codi Napoleónic.
1854 - 1er tractat comercial entre EEUU i Japó.
1889 - S'inaugura la torre Eiffel a París.
1907 - Picaso presenta "Les Senyoreytes d'Avinyó" i topa ab la hilaritat dels espectadors
1911 - És botat el RMS Titanic.
1970 - Després de 12 anys, el satèl·lit Explorer 1 torna a l'atmosfera.
1991 - Dissolució del Pacte de Varsòvia.