dijous, 14 de maig del 2009

Dissabte 16
MASQUEFA (Anoia)
Festa Major petita Sant Isidre
Trobada de Gegants i Capgrossos
18h – carrers de la vila CERCAVILA POPULAR amb la Colla de Geganters i Grallers i la Colla de Ball de Bastons de Masquefa
MOLLERUSSA (Plà d'Urgell)
Festa Major
19h. TROBADA GEGANTERA. A la plaça Major
A continuació - Cercavila pels carrers i places de la ciutat.
PALLARESOS, Els (Tarragonès)
Festes de Sant Isidre
VI Trobada de Gegants i Capgrossos. V aniversari dels gegants vells, Vador i Tiana
18h.
Colles Participants: Ardenya, Passeig de les Palmeres de Tarragona, Plaça Sant MIquel de Tarragona, La Granada, Constantí, Vilassar de Dalt, Monistrol de Montserrat, Serrallo de Tarragona, Vila-seca i Els Pallaresos.
SANT BOI DE LLOBREGAT (Baix Llobregat)
Festa Major Sant Baldiri
El pregó de la Festa Major d’ahir estava dedicat al Centenari de la Cooperativa Agrària Santboiana i serà a càrrec del Hble. Sr Joaquim Llena i Cortina, Conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya.
XIX Trobada de Gegants i Capgrossos
2/4 de 9 Matinades Gralleres, des de La Rambla fis el carrer Mallorca
2/4 de 18h. Plaça de l’Església - Plaça Ajuntament,
XIX Trobada Gegantera de Festa Major i Cercavila i ball de Gegants.
Recorregut: Plaça de l’Ajuntament, O’Donell, Plaça Presas, Jaume I, Francesc Macià, Plaça de Catalunya, Mallorca, Pau Claris, Baldiri Aleu, Amfiteatre Parc de la Muntanyeta
SANT JOAN DESPÍ (Baix Llobregat)
Trobada de Gegantons de les escoles i dels esplais.
Festa del segon aniversari sw "Ciutat Gegantera de Catalunya 2007"
2/4 de 17h. a laPlaça de l'Ermita fins les 20h.
Després de la concentració hi haurà una ballada a càrrec de l'Esbart Dansaire, un ball de cintes i bastoners.
¾ de 18h. cercavila pel barri Centre i una vegada conclosa hi haurà xocolatada i animació, per finalitzar amb un ball de totes les colles i grups participants i lliurament de records.
TORROELLA DE MONTGRÍ (Baix Empordà)
Passejada dels gegants de Torroella acompanyats per una bèstia de foc
"Any Amades". 60 anys de la còpia dels gegants de Torroella de Montgrí
400 anys de Gegants a Torroella
20 h Cercavila nocturna amb gegants i bèsties de foc, sortida de Can Quintana
Fiestas del Arrabal 2009 en Zaragoza
11:30h. Salida de los cabezudos y la charanga Alboroto. Recorriendo Pano y Ruata, Sobrarbe, Horno, García Arista, Baselga, Plaza San Gregorio, Sobrarbe, Valle Bujaruelo, Matilde Sangüesa a Recinto Ferial.
• San Isidro 2009 - Panes en Villamediana de Iregua (La Rioja)
10h. Dianas y pasacalles amenizados por la "Charanga Rialson", acompañada de cabezudos.
VILLANUEVA DE GÁLLEGO (Zaragoza)
Fiestas de Primavera
12h. Pasacalles con Gigantes y Cabezudos
NEUVILLE EN FERRAIN (Notd-Pas-de-Calais)
Pour la Saint Honoré, Neuville honorera ses boulangers avec une grande fête du pain.
À partir de 14 h 30, défilé de géants en présence des « Ch'tis lutins » accompagnés de leur marraine : Jenny Clève. Ils seront suivis par la jeune chorale Cap arc en ciel, puis, un omnibus tiré par des chevaux percherons.
Dans cet attelage, les petits mitrons transporteront les baguettes géantes confectionnées par les boulangers. Honoré de Noefville (qui n'a toujours pas trouvé de fiancée) sera présent lui aussi. Une grande kermesse sera organisée dans la ferme du Centre avec, au local « 16/25 » la création d'une fresque composée par le public sur des sacs à pain. Les Neuvillois sont invités à participer au concours de gâteaux avec des recettes du monde (sucré et/ou salé). Des lots seront distribués aux trois premiers de chaque catégorie. Une expo photo sur le quotidien des boulangers aura aussi lieu. La clôture de la fête sera, elle, prévue à 18 heures avec l'énoncé des résultats des concours

Diumenge 17
BADALONA (Barcelonès)
Festes de Maig Sant Anastasi. "Faldilles enlaire"
18h. . a la plaça de Font i Cussó Ballada de balls propis dels gegants de Badalona. Acte adherit a l'Any Amades 150è aniversari dels gegants Anastasi i Maria
BARCELONA-Barceloneta (Barcelonès)
XVIII Trobada de Gegants i Capgrossos
En Pep Barceló, la Maria la Néta, en Miquelet, el Ganxut i el Ramonet, os conviden a la 18ena Trobada de gegants de la Barceloneta - Port Vell
- 10.00 Moll del rellotge: Esmorçar per a les colles participants, entitats convidades i autoritats.
- 11.30 Inici de la cercavila de gegants desdel moll de pescadors (Torre del rellotge), per l'interior dels carrers del nostre barri.
- 12.30 Moll de la Barceloneta: Concert Vermut a càrrec del grup de música tradicional.
- 13.30: Arribada dels gegants al moll de la Barceloneta/ Presentació de les colles participants/ Ball de gegants/ Parlaments/ Ball de gegants de la Barceloneta/ Ball final
Colles participants: Gegants de la plaça Nova/ Gegantons del Pi/ Gegants del Raval/ Gegants del carrer Princesa/ Gegants del Casc Antic/ Gegant de Sant Pere de les Puel.les/ Gegants de Montblanc/ Gegants de Poble Sec/ Gegants d'Alella/ Gegants de Sants/ Gegants de Malgrat/ Gegants de la Sagrada Familia
BARCELONA-Guinardó (Barcelonès)
Trobada de Gegants i Capgrossos
(Matí)
MONTBLANC (Conca de Barberà)
Festes de Sant Maties
Actuació dels gegants i Nans a la Residència Llar Conca de Barberà
(Matí)
PALLARESOS, Els (Tarragonès)
Festes de Sant Isidre
2/4 d’11h. Cercavila del Seguici Popular fins a la Font de la Mina
PORQUERES(Pla de l'Estany)
Festa Major
11h. cercavila de cap-grossos pel municipi, sortida del Centre Cívic i arribada a la zona esportiva, amb animació infantil a càrrec d’en TONI VIVES.
RIPOLL (Ripollès)
43a Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès
La comitiva del nuvi surt de la casa familiar a 2/4 d'11, muntat sobre un matxo, per arribar a la casa pairal on l'espera la núvia. Mentre el padrí llegeixi el vers, a l'exterior del mas té lloc un espectacle parateatral i entremaliat, conegut com a La Petició.
Nuvi i núvia es dirigeixen puntualment cap al monestir, on té lloc l'ofici religiós, presidit pel rector del Reial Monestir de Santa Maria de Ripoll. La cerimònia compta amb la participació de nombroses personalitats del país que acudeixen a l’acte com a padrins de noces i de multitud de veïns i visitants. Un cop acabat l'enllaç, l'organització ofereix a la parella de nuvis el ball de l'Espunyolet.
Mentre a dins del monestir se celebra el casament, a l'exterior té lloc una ballada de gegants, balls tradicionals i l'exhibició d'un grup de falcons. Quan s'acaba la cerimònia religiosa, els gegants de Sant Joan de les Abadesses i Ripoll ballen per a la parella, que, alhora, també han de protagonitzar el Ball del Roser.
SABADELL-Concòrdia (Vallès Occidental)
Festa del Bosc
Trobada de Gegants i Capgrossos
12h. al Bosc de la concordia
RECORREGUT
Bosc de la Concòrdia, c. Mare de les Aigües, avda. Concòrdia, c. Jaume I i c. de Lusitània.
TÀRREGA (Urgell)
Festa Major de Maig
2/4 de 12h. Plaça de Rafael Casanovas Presentació del Gegantó Àngel Guimerà, promogut pel CEIP ÀNGEL GUIMERÀ amb l’apadrinament de LA FAL.LERA GEGANTERA, els acompanyaran els GRALLERS DE LA BARRA.
Organitza: AMPA CEIP Àngel Guimerà.
19h. Plaça Major Cercavila de Gegants i Capgrossos amb La Fal•lera Gegantera i exhibició de l’Home de la Barra acompanyats pels Grallers de la Barra
Itinerari: plaça Major, carrer de les Piques, carrer de Migdia, carrer de l’Estudi, plaça de la Palla, carrer de Lluís Folquet, carrer de la Font, carrer Major, plaça de Sant Antoni, carrer Major, i plaça Major. Tot seguit, espectacular exhibició de l’Home de la Barra al carrer d’Agoders.
TORROELLA DE MONTGRÍ (Baix Empordà)
Trobada de Gegants i Capgrossos
"Any Amades". 60 anys de la còpia dels gegants de Torroella de Montgrí
400 anys de Gegants a Torroella
La primera referència històrica, que tenim de l’existència dels gegants es remunta a l’any 1608 i es troba que en una visita pastoral que va fer el bisbe a la parròquia ja es documenta el gegant i un drac. D’això, doncs, ja en fa més de 400 anys, tot i que és de suposar que a finals del segle XVI la festivitat de Corpus, ja gaudissin de la presència dels gegants.
Des d’aquest moment han anat passejant per Torroella, diferents gegants. Es documenta que a partir del 1628 el Gegant ja gaudeix de la companyia de la Geganta; o bé se sap de l’existència d’una àliga l’any 1638. Amb el temps, la parella dels gegants es fa present també a la Festa Major de Sant Genís i a altres celebracions. Tanta sortida va fer que els gegants s’haguessin de fer de nou en diferents moments. Aquests personatges es refan del tot diferents moments. Els gegants més antics que es conserven, són els que es troben exposats a Can Quintana; són els gegants centenaris datats del 1880. L’any 1948, es construeixen els gegants que surten actualment pels carrers i cercaviles i dels que celebrem els 60 anys.
Un altre motiu de celebració és la declaració de l’Any Joan Amades, per part de l’Associació Cultural que porta el seu nom. Joan Amades ha estat una figura cabdal per la cultura catalana en la elaboració d'uns treballs essencials en tots els àmbits de la cultura tradicional i popular. La Colla Gegantera i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’adhereixen al seu homenatge, recordant la seva persona i la seva obra en el conjunt d’actes culturals, didàctics i festius que celebrarem pels carrers de la vila.
L’Esglèsia de Sant Genís, tan relacionada amb la història dels gegants, també celebren els 400 anys de la seva consagració.
Tots aquests esdeveniments es volen celebrar l’alegria i la benvinguda a la cercavila del Gegant i la Gegantessa acompanyats pels cap-grossos, el gegantó i els altres gegants i figures vingudes d’altres contrades. Les colles geganteres participants de les trobades són les de l’Estartit, d’Amer, de Cassà de la Selva, d’Argentona, de la Fal•lera gironina i de La Bisbal d’Empordà, seguint el ritme de la música dels grallers.
11 h Cercavila de gegants des del Passeig de Catalunya i recorregut pels carrers de la Vila
Organitza: Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella
Fiestas del ARRABAL 2009 en Zaragoza
17h. Salida de los cabezudos y la charanga alboroto recorriendo Pano y Ruata, Parque Tío Jorge, Peña Oroel, Bielsa, Chimeneas, Camino Torrecita, Matilde Sangüesa a Sobrarbe y Pano y Ruata.
San Isidro 2009 en Funes (Navarra)
12h. Pasacalles con la Comparsa de Gigantes y Gaiteros.
San Isidro 2009 - PANES EN VILLAMEDIANA DE IREGUA (La Rioja)
Dianas y pa10h. sacalles amenizados por la "Charanga Rialson", acompañada de cabezudos.
LILLE (Notd-Pas-de-Calais) ANNULE
Troisième festival de danse des géants portés
LOOS (Notd-Pas-de-Calais)
Fête des jardiniers au parc de loisir et de nature
A partir de 9h00 :
* Marché aux fleurs
* Atelier de création céramique sur le thème des animaux
* Rempotage de fleurs encadré par les Jardiniers de France
* Maquillage enfants réalisé par le service Animation
* Jeux flamands anciens organisés par l’Université Populaire Loossoise
* Promenades à poney
A partir de 12h30 :
* Atelier de fabrication de pain
* Rafraîchissement et restauration sur place :
Présence des géants Foufelle, Margot la fileuse, acompagnés par la Folky Family, Diplôme de premier portage en partenariat avec la fédération des géants du nord de la France
ATTICHES (Notd-Pas-de-Calais)
à 16 heures
Avec Eyleine et Gauthi
OISY LE VERGER (Nord-Pas-de-Calais)
5 ans de Jean de Montmirail avec la présence de gordaine de lallaing, Marguerite de Joyeuse
HAZEBROUCK (Nord-Pas-de-Calais)
200 anys de de Tisje Tasje
Amics de Tisje Tasje es trobaran a “Union Musicale” per celebrar els 200 anys
Els quatre gegants que l'empresa filantròpica sortiran de quatre barris de la ciutat junts, i cadascun portarà dues harmonies que faran una actuació abans de la sortida.
Els conjunts son: “le Progrès steenbecquois, les harmonies de Wormhout, de Soignies, de Steenvoorde, de Cassel, d'Aire sur la Lys, de Caestre et Les Dynamiques”.
Arribades a la “Grand-place” intervals regulars, cada línia de realitzar una o dues cançons abans de començar en comú diverses àries a 18 h. El concert precedeix a una gran final.
A partir del 15 , els d'Amics de l'acordió tocaran a la “Grand Place”.
Les Amis de Tisje Tasje se joindront à l’Union musicale pour fêter ses 200 ans
SEBOURG (Nord-Pas-de-Calais)
Plus d'une vingtaine d'associations locales se dévoilent au public à l'occasion d'un forum.
Présence du géant Local, Bauboin de s'bourg
ECAILLON (Nord-Pas-de-Calais)
La fête de la fraise. Chaque année, le temps d'un week-end de mai, les rues du village se mettent à déborder d'une foule bigarrée et joyeuse, prise d'un appétit frénétique à la vue de ces millions de rubis juteux. Fête bon enfant et incontestablement bénéfique pour la renommée de la commune ! L'année dernière. le clou des réjouissances fut le mariage de Fraison et Fraisette, célébré au milieu des quelque 800 étals des bradeux.
Cette année il fêteront leur prmier anniversaire de mariage.
BERLAIMONT (Nord-Pas-de-Calais)
Fête du Bouzouc avec Bouzouc et bouzoucky et Gilles de Chin
LAMBRES LES DOUAI (Nord-Pas-de-Calais)
Les fêtes de SIGEBERT 1er
FOUQUIERES LES LENS (Nord-Pas-de-Calais)
14 ème carnaval international
à partir de 15 heures avec le géants Baptiste "SEQUEDINS"
Reveil du géant vers 13 heures 15
VILLENEUVE D'ASCQ
À 15 h, au centre social Flers-Sart, départ du cortège du carnaval, chapeauté par Hervé Quinger qui préside l'association ABC et Annie Muchery, directrice du centre social, dont le thème retenu est la danse country. Les majorettes du centre social, les géants le guernouillard et fany, le groupe Black Eagles ouvriront le défilé, qui pour la première fois traversera le nouveau quartier, avant de rejoindre la salle Dequesnes, place Edmond-Descat.
BEUVRY (62) LABOURSE
La fête des moulins, ça tourne !
Beuvry ne pouvait décemment pas laisser passer la fête des moulins sans entrer dans la ronde. Le 17 mai donc, le club d'histoire et le groupe Union pour Beuvry s'associent pour une journée festive autour du moulin Buret et de l'ancienne centrale, rue Ampère à Labourse. La journée prévoit un marché aux puces, des expositions de photos, des jeux anciens et même le baptême d'un géant.
Dijous 21
Fiestas de Mayo 2009 en LA ALMOLDA (Zaragoza)
12:30h. Repique de campanas y salida de cabezudos,gaitero y mayoral dando inicio a las Fiestas 2008.
Fiestas de VILLAMANTA 2009 (Madrid)
18:30 hPASACALLES por la localidad amenizado por la Banda Tambores y Cornetas y Cabezudos.
VOUZIERS (Ardennes)
Foire de Vouziers avec les 3 géants de l'amicale géantissime jan'chele fromager de Bergues, Bienaimé junior, petite Fleur.
CORBEHEM
Fira de Primavera
organitzat per la Comissió Municipal de Festes i el Comitè de Festes Inter-Societats (31 edició), l'acoblament de la Belle Époque
15 H 00: Desfilada de gegants, les empreses i musicals Majorettes
- L'acoblament de la Belle Époque - la Corbehémoise
- El d'Angelines Lecluse - el parany's, burlesc acròbates (B)
- DSG Drumband coristes (B) - Shooting Stars de la Corbehem
- Folkoregroep fietsend pallassos (B) - Juan Corbehem
- Bugnus d'Bugnicourt - el Rolly Ross
- GAILLOU el nan i Maud de Saint-René Guesnain d'Mirmelène d'Quellerie d'Courchelettes
- Els Pallassos delirant
- Siquidgar d'Brebières - Música Escquerchin
Arribada i en Aubade Complexe Sportif "El sensat"
Divendres 22
ERROR, NO SURTEN SANT CLIMENT DE LLOBREGAT (Baix Llobregat)
XXXIII Exposició de Cireres
Ballada dels gegants de Sant Climent de Llobregat . (Tarda)
OVIEDO (Asturias)
Feria de la Ascensión
MERCAU ASTUR en la Plazas de la Catedral y Porlier.
17h. Pasacalles de Inauguración, pregonero, gigantes y cabezudos, músicos, malabaristas, carru’l pais, burros y demás personajes.
EXPOSICIONS
BADALONA (Barcelonès).- Festes de Maig Sant Anastasi
Exposicions:
- “Exposició 150è aniversari” (150è aniversari dels gegants Anastasi i Maria)
Lloc: Seu de la Coral La Badalonense, carrer Sant Anastasí, 14.
Exposició de gegants centenaris d’arreu del país, en commemoració del 150è aniversari dels gegants de la ciutat Anastasi i Maria, on hi trobarem la història, les tècniques de construcció i les músiques dels gegants des de fa un segle fins avui, i els lligams amb la ciutat de Badalona. Acte adherit a l’Any Amades.
L’exposició restarà oberta fins el proper dia 16 de maig.
HOSTALRIC (Selva)
“Exposició fotogràfica dels 20 anys d’història dels gegants d’Hostalric”
Lloc: Sala d’Exposicions Benet Frigola
L’exposició romandrà oberta fins el dia 24 de maig.
• MONTBLANC (Conca de Barberà).
Exposició: “15 Anys dels Amics dels Gegants”
Lloc: Palau Alenyà.
L’exposició romandrà oberta fins el dia 22 de maig.
• TÀRREGA (Urgell)
Exposició: “Un gegant a Lil•liput”
20,00h.- Inauguració de l’exposició. Lloc: Sala Marsà, carrer Vilanova
TORROELLA DE MONTGRÍ (Baix Empordà).
Exposicions:
- “Mostra d’Imaginari Festiu Català”. Lloc: Capella de Sant Antoni.
- “Bestiari Festiu i Popular de Catalunya”. Lloc: Biblioteca Municipal Pere Blasi.
Les exposicions estan organitzades per l’Associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella, i restaran obertes al públic en general, fins el dia 17 de maig.

UN CAP DE SETMANA BEN FARCIT

El darrer cap de setmana va començar divendres am la participació a les Jornades d'associacionisme, universitat i territori : "Societat en Xarxa".
Organitzat per la Universitat Rovira i Virgili, el Moviment Laic i Progressista i la Fundació EnXarxa amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.
Amb el tema "L'associacioniosme català davant el repte de l'estructuració territorial" i els ponents David Prujà del Consell d'Associacions de Barcelona i Antoni Carné de l'Ens de Comuniació Associativa.
Dissabte vaig haver de triar entre: Montblanc(Conca de Barberà).- Festes de Sant Maties i 15è aniversari dels Amics dels Gegants.
17,30h.- Conferència: “L’Origen dels Gegants”, a càrrec del recercador de cultura popular Joan-Miquel Merino. Lloc: Sala d’actes del Palau Alenyà.
19,00h.- Passejada internacional de gegants i grups de música vinguts de: - Steenvoorde (França)
- Diksmuide (Bèlgica); - Leganés (Madrid); - Vilafranca de Conflent (Conflent, Catalunya Nord), o anar a Badalona a la festa BADAGEGANTS 2009 - BADACENTENARIS,
amb gegants centenaris de diverses poblacions, la seva història i els balls seran els protagonistes de la festa. Un acte adherit a l’any Amades.
Diumenge, cap dubte, F1 a Montmeló, de 6 del matí a 6 de latarda